Thesis | Kropsterapi

headDSC_8954

Janne E. Høyrup har i forbindelse med sin speciale opgave i osteopati, lavet et pilot-studie i osteopatisk behandlings virkning på nykturi. Nykturi betyder at vågne om natten, for at stå op og tisse. Det er altså frivillig vandladning i vågen tilstand, der afbryder søvnperioden. Da sammenhængede og tilstrækkelig søvn er en afgørende faktor for et godt helbred, både fysisk og psykisk samt for velvære og præstation i hverdagen, er behandling af nykturi af vital vigtighed.

Forsøget er udført som et pilot studie, med kun én patientgruppe bestående af 15 raske personer af blandet køn,  i alderen 27-54 år, med en gennemsnits alder på 46 år. Effekten er evalueret ved hjælp af spørgeskemaer før og efter behandlingerne, og statistikken er udregnet af Phd. i statestik, Nina Breinegaard.

Forsøgets resultat er, at to osteopatiske behandlinger alene, har en signifikant positiv effekt på nykturi. (p-value=0.002). Kort fortalt har de to behandlinger i gennemsnit, reduceret det antal gange patienterne er vågnet for at tisse om natten, i en to-ugers periode med 5 gange. Patienterne har altså været oppe for at tisse ca. 1/3 del mindre efter behandlingerne, sammenlignet med før.

Forsøget blev udført i november-december 2014. Derfor var der i perioden efter behandlingerne, i forhold til perioden før, et større alkohol indtag hos en del af patienterne, grundet julefrokoster. Da alkohol indtaget kan påvirke trangen til at tisse om natten, er der også lavet en beregning på de dage patienterne ikke har indtaget alkohol i den sidste time inden sengetid. Uden alkohol indtag, er resultatet en 40% reduktion (p-value < 0.001).

Outcome

Mean before

Mean after

Difference (95 % CI)

% reduction (95% CI)

Times (total in 2-weeks period)

15.06

10.04

5.2 (2.3-8.1)

32% (13%-51%)

Times (average per night, no alcohol)

01.01

00.07

0.4 (0.2-0.6)

40% (24%-47%)

Table 1: The number of times the patients woke up to urinate during a 2-week period, before and after treatment, (including all nights and including only nights with no prior alcohol intake). Mean of the 15 patients before and after, mean difference, and percentage reduction after treatment.