Osteopati | Kropsterapi

headDSC_8609

Osteopati

Osteopati blev juli 2018 autoriseret som sundhedsfag i Danmark som det 9’ende land i Europa. I løbet af få år vil osteopater der praktiserer i Danmark opnå individuel autorisation.

Grundtanken i osteopati er, at kroppen har en evne til at hele sig selv. At alt i kroppen interagerer, og at der er fire vigtige forudsætninger for heling: god blodforsyning, god nerveforsyning, afbalanceret biomekanik (f.eks. balance i led) og kemisk balance. En osteopat arbejder derfor på, at optimere kroppens sundhed og funktion, ved at stimulere disse strukturer og systemer.

Osteopati blev grundlagt af den amerikanske læge Andrew Taylor Still i 1874 efter, at han igennem årtier havde studeret hvordan naturen og kroppens iboende helende kræfter fungerer. Lige siden er osteopati blevet videreudviklet og forfinet, stadig ud fra de grundlæggende principper, men opdateret ud fra ny forskning og viden. Folketinget har i maj 2018 vedtaget at osteopati skal autoriseres og reguleres under autorisationsloven pr. 1 juli 2018. Den endelige individuelle autorisation af de enkelte osteopater er på vej. Osteopati er også en del af det etablerede sundhedssystem, i bl.a. England, USA, Island og Schweiz. En række forsikringsselskaber dækker osteopati.

Osteopati er en “manuel medicin”, altså en behandlingsform hvor osteopaten benytter hænderne som redskab, og har medicinsk videnskab som grundlag. De medicinske fag på uddannelsen er bl.a. anatomi, fysiologi, biomekanik, patologi og embryologi (fosterlære). Osteopati har fokus på årsag frem for symptomer. Problemet kortlægges ud fra en struktureret undersøgelse og årsagen behandles.

Mange andre behandlingsformer har deres udspring i osteopati’en eller er blevet til på baggrund af inspiration af dele deraf. Bl.a. kiropraktik, naprapati, kraniosakral terapi, Rolfing og dens aflæggere Integrative Therapy og Deep Tissue Massage. Alle disse behandlingsformer er enkeltdele, taget ud af en større sammenhæng. En osteopat behandler alle systemerne: det fascielle system (bindevæv), det kranio-sakrale system (kranie, membraner og korsben), det kardio-vasculære system (hjerte og blodkar), det musculo-skeletale system (muskler og led), det neurale system (nervesystemet) mm.

Danske Osteopater har lavet en række videoer om osteopati: Klik her for at se dem.